Mit csinálj, ha esős időt ígérnek?

Közzététel: 2023.02.16.
Szerző: ruralcottage

Semmiképpen ne ess pánikba, vagy maradj otthon. Nem a napsütésen múlik, hogy jól sikerül-e egy kirándulás. Az eső épp olyan fontos a táj fenntartásához, mint a napsütés, nem azért kezd cseperegni, hogy kiszúrjon veled az idő.

1.Tipp: Tájékozódj mélyebben!

Ha még az utazás előtt vagy, és hirtelen meglátod, hogy esőt jósolnak, nyugi: mindenképpen nézz meg több időjárás előrejelző oldalt is. Borítékolhatóan mind mást mutat majd. Érdemes olyat választani, ahol nem csak az esőcsepp ikon látszik, hanem az is, hogy a nap melyik szakában és hány% valószínűséggel lesz eső. Hasznos információ még az eső mennyisége is. Ha csak 3-4 mm vagy annál is kevesebb, akkor legfeljebb csöpörgésre lehet számítani. Azért az esőcsepp ikont persze odateszik, ami elég ijesztő tud lenni.

2. Tipp: válassz ki egy social mediaban aktív éttermet vagy szolgáltatót, a nyaralási hely közelében, és nézz rá az oldalukra.

Néhány Balaton-felvidéki étterem sportot csinált abból, hogy a hibás előrejelzésekre reflektálva social media oldalaikon megmutatja, milyen az idő valójában. (Vagy éppen kérdezd magát a szállásadódat.) Mi, itt a Balatonnál nagyon szenvedünk attól, hogy a vendégek nem aszerint indulnak el hozzánk vagy maradnak otthon, hogy milyen az időjárás, hanem hogy milyen az időjárás előrejelzés. És bizony, az gyakran téves.

3. Tipp: tájékozódj mélyebben az esős, vagy csöpörgős időben is működő programlehetőségekről.

Kulturális programok, mint a Művészetek Völgye, Balatonfüred egymást érő fesztiváljai a Tagore sétányon, a komolyabb múzeumok és a városnéző séták még jobban is esnek, ha nem süt százágra a nap. Tapolcán a tavas barlang is jó választás lehet. IDE kattintva találsz még ötleteket.

4. Tipp: túrázz!

Kisebb csöpörgés még alkalmas az erdei kirándulásokhoz. Nagyon közel a Bakony és a Balaton-felvidék minden jelentősebb dombján van már egy kilátó. Tervezd a túrát rövidre, vagy több rövid túrát egymásután, közepén ebédszünettel, hogy ha elszomorodik az idő ne legyél messze a szállásodtól / autódtól.

5. Tipp: Válassz az adott napra olyan célpontot, ahol kulturális és természeti célpontok egyaránt vannak.

Például Tihanyban múzeumokat is találsz (Apátság, Levendula ház, Garda akvárium, Tájházak stb.) és felmászhatsz az Aranyházhoz, ami egy gejzírkúp, a kilátóhoz, sétálhatsz a Belső-tónál, ami védett terület vagy elkirándulhatsz az erdőben a barátlakásokhoz és a Ciprián forráshoz. Ha a természetben már nem kellemes az idő, még mindig kihasználhatod a nap többi részét egy jó múzeumozásra, cukrászdázásra.

6. Tipp: Biciklizz!

Lehet, hogy elsőre meglepő, de bringázni nem a hőségben a legjobb. Egy váratlan nyári hideghullám vagy tavaszi borús idő még ne akadályozzon meg a bringázásban. Ha elektromos bringát választasz, kisebb erőfeszítéssel jutsz el nagyobb távokra és nem érzed olyan kiszolgáltatottnak magad. Keress a szállásod körül körtúrákat, a Balaton-felvidék tele van kerékpározható dűlőutakkal. Szállásadód jó esetben ellát térképekkel és tanácsokkal. Ilyenkor is érdemes több kisebb kört választani egy nagyobb, egész napos túra helyett.

7. Tipp: Készülj társasjátékokkal!

Egy pakli kártya még a biciklis táska zsebében is elfér és jó szolgálatot tesz, ha ki kell várni valahol az eső végét. A legtöbb szálláson vannak társasjátékok, nyugodtan kérdezz rá a szállásadónál.

A nyaralás időzítéséről

A Balaton valahogy nyári célpontként vonult be a köztudatba, de hidd el, a szeszélyes tavasz és a csendes ősz sokkal szebb tud lenni, mint a kánikulahullámokkal tarkított nyár. Bár értjük, hogy a városban nehéz a nagy meleget elviselni és hívogat a Balaton, de nincs párja egy őszi naplementének a tó felett vagy a márciusi mandulavirágzásnak a délre néző dombokon.

És hát, végülis mi számít jó időnek? Érdekes jelenség, hogy nem az abszolút időjárás érdekli a vendégeket, hanem az évszakhoz képesti jó időben várható a legtöbb látogató. Úgy értem, egy napsütéses márciusi 12-16 fok már vendéghívogató, míg májusban jóval melegebb idő számít csak csalogatónak.

Ha még nincs szállásod, IDE kattintva megtalálhatod az igazit a Balaton-felvidéken.