Látnivalók – ahogy mi látjuk őket

Elvégre nem azért utazunk, hogy másutt aludjunk.

HEGYESTŰ

Félig elbányászott tanúhegy, valamikor bazaltjával burkolták le az Andrássy utat. Ide feltétlen érdemes felmenni, mert nagyon közel van, a Nemzeti Park bemutatóhelye, és mert a tetejéről fantasztikus kilátás nyílik a térségre. Ha a kedvesed szívét akarod meglágyítani, akkor úgy időzíts, hogy itt érjen a naplemente. Régen bosszantott, hogy belépődíjat szednek, de az igazság az, hogy még így is megéri. Egészen magasra felmehetsz autóval, csak a legfelső szakaszon kell lépcsőzni. A Hegyestű oldalában futó Mókus-körútról belátni a fél Balatont, de szépen látszik a parti falvak augusztus 20-i tűzijátéka is. (Természetesen csak augusztus 20-án.)

SZENT BALÁZS TEMPLOMROM

Balatoncsicsó történelmének ikonikus helyszíne – mellesleg esküvőket is tartanak itt. Valaha egy külön falu is volt, az írások szerint Szentbalázsfalva. Állítólag egy német báró később kastélynak használta, de ezt nehéz elhinni. A bejárata bélletes kapu, jó eséllyel a 12. vagy 13. századból, két oldalt két ősöreg fügefa nő. Klassz helyszín piknikhez, lánykéréshez, esküvőhöz, de csak ha nem bánod, hogy idelátszik a fél Balaton.

KAPOLCS

A Művészetek völgye rendezvény a legtöbb évben július és augusztus fordulóján kerül megrendezésre, de újabban több más művészeti jellegű esemény is van: a Bondoró utcaszínházi fesztivál, a Kapolcska a gyerekek művészeti rendezvénye. 2020-ban a Művészetek Völgye 4 őszi Völgyhétvége formáját vette fel. A völgyet újabban Malmok völgyének nevezik, és tőlünk 20 perc autóval. Terepbiciklivel Vigántpetend kb. 7 km annak, aki ismeri az utat. Balatoncsicsó félúton van Kapolcs és a Balaton között, szóval július-augusztusban rain or shine mindig van elérhető program a közelünkben. A fesztiválon kívüli időszakban is érdemes meglátogatni: kedves kis falu patakkal, hidakkal, malmokkal, sőt még egy sziget is van. A falu fölé emelkedő Királykő bükkerdővel borított hegyén egykor földvár állt.

BALATONUDVARI TEMETŐ – SZÍV ALAKÚ SÍRKÖVEK

A szív alakú sírkövek különlegesek, legendájuk megható. Valahányszor elmegyünk előtte, el kell mesélnem a gyerekeknek a történetét: a hegyekből érkezett kőfaragó fiúét, aki beleszeretett egy halász egyetlen leányába. Igazi Bakony-Balaton sztori: Mikor a lány az esküvő előtt búcsúzott a Balatontól, hogy kedvesével a hegyekbe költözzön, túl mélyen evezett be a tóba és a gyorsan erősödő vihar elnyelte csónakostul. A kedvese bánatában szív alakú sírkövet faragott neki, és még sok más halottnak a következő időszakban. Mert hogy közel maradjon a szeretett lány sírjához, itt telepedett le a faluban és kőfaragóként kereste a kenyerét. A gyerekek folyton találgatják, hogy melyik lehetett a legkorábbi sírkő, a mondabeli leányé – a tájékoztató táblák nem segítenek.

KOSSUTH KILÁTÓ

Mencshely és Dörgicse határában van, gyönyörű a kilátás a térségre és a Balatonra. Tanösvény is van, jól bemutatja a vulkánok működését. Nem lehet autóval egészen a tetejéig felmenni, de azért a pincék között fel lehet kanyarogni egy darabig – aztán meg marad a kutyagolás. Nyáron vigyél elég vizet, a többi évszakban meg egy plusz pulóvert, mert a kilátóban erősen fújhat a szél. Újabban rendezvények helyszíne is, de egy normál napon semmilyen szolgáltatásra ne számíts odafent.

SZENTBÉKKÁLLAI KŐTENGER

A Káli-medence sétatere. Nyáron nagyon sokan vannak, ősszel és tavasszal remek kirándulóhely. Családoknak klassz helyszín bujócskázáshoz, nagyobb gyerekekkel számháborúhoz. Hogy hogyan keletkezett, miért maradt fent és hogyan faragtak belőle malomköveket, azt majd megtudod ott, a Nemzeti Park tábláiról. Van egy óriás szikla, ami több szikla tetején van és ha ügyesen egyensúlyozunk a tetején mozgatható. Kistestvére a Kővágóörsi kőtenger. Ez kevésbé népszerű és kevesebb a turista, valamivel kisebb a területe is.

KORNYI-TÓ

Nyáron száraz, ősszel és tavasszal van benne némi víz. Szép séta megkerülni, a Káli-medencének éppen a közepén van. Májusban pókbangókat látni – ne lépj rájuk.

MAGYAR IGÁSLÓ ökoturisztikai és tájérték központ

Ha szereted az állatokat, esetleg kocsiznál a festői Balaton-felvidéken… vagy ha megmutatnád a gyerekeknek, milyen volt az utazási sebesség a középkorban. Nemesleányfaluban van, főszezonon kívül be kell jelentkezni.

BALATON

Magyarország legnagyobb tava, kb. 80 km hosszúságú. A déli parton sekély a vize, az északin valamivel mélyebb. A legmélyebb része Tihany közelében van., ott kb. 12 m mély. A legtöbben a nyári arcát ismerik, pedig ősszel és tavasszal egyaránt gyönyörű. Télen akkor szeretem, ha befagy és verőfénnyel süt le rá a téli nap. A környékbeli strandok általában fizetősek, kivétel az örvényesi szabadstrand. A nyári szezonon kívüli időszakban sehol nincs belépőjegy, a strandokat ilyenkor közparkként használjuk: piknikezni, futni, gyerekeket játszótereztetni, kacsákat üldözni, meleg teát inni ilyenkor is lehet. Van olyan szép, mint a Városliget. Komppal átkelni Tihany és Szántód között lehet, néhány perc alatt átér a komp, érdemes kipróbálni. Északi oldalán a Bakony előterét képező Balaton-felvidék lankáinak erdőfoltokkal tarkított szőlőhegyei az ország legszebb területei közé emelik.

ASZÓFŐ: Almás forrás és a Kövesdi templomrom

Nem túl felkapott, rejtett hely, de remek helyszín piknikhez. Megtalálod-e az ottfelejtett római oltárkövet a templom előtt a fűben? Ha nem a nyári melegben mentek, akkor húzódjatok be egy sütire és meleg teára a Nagyi kertje teázóba. Innen a tihanyi kilátóba is fel lehet sétálni, de ahhoz már túrabakancs kell. Maga a templomrom Kövesd falu temploma volt, későromán stílusban a 13. században épült. Az épület nagy része elpusztult.

TIHANY

Tihanyra egész napot illik szánni. A Bencés Apátságot I. András alapította 1055-ben, és a szerzetesek a mai napig naponta imádkoznak András királyért, ahogy ő annak idején elrendelte. Talán csak a török időkben tartottak egy kis szünetet, de aztán gyorsan összeszedték magukat. Az apátságot és annak múzeumát ne hagyjátok ki, de érdemes bakancsban indulni neki a napnak. A Belső-tó, a Barátlakások, az Aranyház és a Kilátó turistaúton megközelíthető helyek. Rossz időben alternatívát jelentenek a Levendula ház és egyéb múzeumok, de figyelj oda: a múzeumnak álcázott árusítóhelyeket, boltokat a hajdani nagylétszámú, fizetőképes német turistatömeg hívta életre. Ez nem az a falu, ahol vásárolni kellene, habár a szombati termelői piacon egészen jó termékeket lehet kapni.

DÖRGICSE

Ez a falu megér egy misét. A középkorban vagy 5 falu volt, ennek megfelelően minden bokorban van egy templomromja. Érdemes végiglátogatni őket, inni egy teát a Levendáriumban. Szombat délelőtt termelői piac is működik. Van egy múzeuma, a Kaáli Autó-Motor Múzeum, szép régi autókat láthatsz benne. Előre be kell jelentkezni. A Szent Balázs templomrom Dörgicse és Balatoncsicsó között van a szőlőhegyen, tulajdonképpen Dörgicséhez közelebb is esik, bár Csicsóhoz tartozik. Ha Dörgicséről sétálsz fel, kis kitérővel megnézheted a 400 éves tölgyet. Ebbe félelmetes belegondolni is: ha a tölgy valóban 400 éves, akkor a három részre szakadt Magyar országon, valamikor a török hódoltság idején volt magonc.

BARNAG

Pici, egyutcás falu. Hajdan két része volt: Magyarbarnag és Németbarnag. A két csoport külön templomot épített és temetőt tartott fent a falu két végén. A németbarnagi részen keresd a kálváriát, ami ónémet divat szerint nem 14, hanem csak 7 stációból áll és nem Jézus, hanem Mária szenvedésének állít emléket.  Barnag egyébként a 11. századtól lakott hely, eleinte a királyné szakácsai éltek itt, a 13. századtól Vázsonykő (ma Nagyvázsony) urai birtokolták. A török időkben megfogyatkozott lakosság pótlására Dél-Németországból német földműveseket telepítettek ide 1714-től.  Ők építették a Kálváriát saját vidékük szokása szerint. A barnagit tartják Veszprém-megye legrégebbi kálváriájának.

MONOSZLÓ

A Káli-medence Balatoncsicsóhoz legközelebb eső faluja. Szép új út vezet át Csicsóból, biciklivel, gyalog is járható, kevesebb, mint 4 km. A monoszlói templom bélletes kapuja annak ellenére megmaradt a 12-13. századból, hogy a templom már régen reformátusként működik. Monoszló a 19. században élte fénykorát: ekkor iskola is működött itt. Monoszlóhoz tartozik a Hegyestű, de aprópincés domboldala is fényképezésre csábít.

ZÁDOR VÁR vagy HIMFFY VÁR

Pécsely és Barnag között keresd a hegyen. Barnagról is, Pécselyről is tábla jelzi, hol kell letérni a főbb útról. Érdemes felmászni, vagy autóval felmenni: az egykori rablótanya ma folyamatos felújítás alatt levő várrom, középkori rendezvények helyszíne. Érdekessége, hogy a várat sosem fejezték be, építője ugyanis valahogyan a szomszéd birtokára építette, aminek per lett a vége. Az építkezés félbemaradt, a várba rablók költöztek, akik a Tapolca felé vezető utat prédálták rejtekhelyükről ki-kicsapva.  Évente egyszer megelevenedik a vár: Középkori Forgatag néven vásárral és előadásokkal egyben középkori harcbemutatót is rendeznek.

MEZÍTKÁLI

A Káli-medence egyik „csinált” látnivalója Mindszentkállán – de nem hibáztatjuk ezért. Hiánypótló a gyerekes elfoglaltságok, látnivalók között. Nemcsak egy egyszerű sétány, hanem kinti játékok gazdag gyűjteménye. A mi kedvencünk a füves dombba rejtett golyópálya volt: pingponglabdákat dobáltunk be lyukakon és próbáltuk megjósolni, hogy hol fognak kijönni – kevés sikerrel.

KÁPTALANTÓTI: Liliomkert piac

Vasárnapi program, egész évben látogatható. Reggel 9 után érdemes menni, de minél korábban, mert délután 2 -kor már bezár. A legkisebb termelők hamarabb is elmennek, mert elfogy az árujuk. A Káli-medence találkozó- és szórakozóhelye, egyedülálló jelenség. Tőlünk 24 km, de megéri az autózást. Adventi vásárnak sem utolsó, egész télen üzemel, minden vasárnap (azaz vásárnap).

TAPOLCA: Malom tó és tavas barlang

Igazán szép kisváros és nem is annyira turistás. Kedvenc programjaink egyike a malom tó körül sétálni egy fagyival, etetni az aranyhalakat, gyönyörködni a kertben, bevásárolni a sétálóutcán, és ha péntek van, kimenni a lomipiacra. A tavas barlangban csónakkal lehet közlekedni – nemrég felújították. A barlangot a kórház is használja, tüdőbetegek állapotát javítja a barlangi levegő. Nyáron gyakran hosszú sor áll a pénztár előtt, hétköznap és délelőtt érdemes megpróbálni, akkor jobb a helyzet. A Malom-tó érdekessége, hogy télen sem fagy be, mert egy meleg vizű forrás táplálja. Az innen induló patak mentén sétautat alakítottak ki. A víz meglehetősen tiszta lehet, mert a város határában pisztrángot tenyésztenek benne.

BALATONFÜRED: Tagore sétány és múzeumok

Ha valami szofisztikáltra vágysz, vagy csak unod a Balatont. A Tagore sétányon egymást érik a fesztiválok, bornapok, programok. Vannak művészeti múzeumok, galériák és ismeretterjesztőek is. A Bodorka házba gyerekekkel érdemes menni (a bodorka egy balatoni hal), a Vitorlázeumba szintén. Útközben fotózzuk le őket Ötvös Csöpi ölében, úgyse láttak még Halászt és Révészt, azt hosszan kellene magyarázni. A kamaszokat inkább a Jókai villába és a Zsidó Kiválóságok házába vinném. Balatonfüred igazi városközpontja nem a parton, hanem ’fent’ van. Szíve a piacon és az Önkormányzat épülete körül, valamint a Kossuth utcán dobog.

BALATONFÜRED: Zsidó kiválóságok Háza

Balatonfüred felső részén keresd, de előtte sétálj egyet a Kossuth utcán. Apró kis boltok, pékségek jelzik, hogy ez itt a valódi városközpont. A múzeum épülete egykor zsinagóga volt, ma szupermodern digitális kiállításnak ad helyet. A zsidó származású nagyokról szól, ne csodálkozz, ha találkozol Zuckerberggel – a füredi zsidóságból csak 15-en élték túl a Holokausztot.

VIGÁNTPETEND: Római Őrtorony

Nagyvázsonytól Petend felé autózva lefelé indulunk a „hétszer görbén”, ahogy a helyiek mondják. Az egykori római úton vagyunk, ahol nem mindig volt ilyen kanyargós ez az emelkedő – egykor egyenesen ment neki az út a domboldalnak. A vigántpetendiek jó része abból élt, hogy ökreikkel, bivalyaikkal felvontatták az emelkedőn az arra járó áruszállító szekereket. Ma is él a mondás, amit egykor a nagyon megrakott kocsi lejtő alján fejét vakaró kocsisának mondtak az arrajárók: „Gond a petendieknek”.

NAGYVÁZSONY

A vázsonyi várat 2022-ben felújították, 2023 húsvétjától már teljes egészében látogatható. Nagyvázsony Kinizsi Pálról híres, aki Mátyás királytól kapott nemességet és birtokot, eredetileg a monda szerint molnárlegény volt.  Ő építtette a lakótornyot a várban. Templomot is építtetett, sajnos az nagyon ritkán látogatható, a benzinkútttal szemben találod. A vázsonyi vár a korban divatos lakóvár volt és egy forrás fölé, a völgybe épült. A vártól 10 perc erdei sétával a Pálos kolostorromot is érdemes megnézni. Nemcsak mert eredetileg ide temették Kinizsit és Magyar Balázst, hanem mert a Pálosok különleges aurájú helyeken építették meg kolostoraikat. Remek pihenőhely egy piknikre, elmélkedésre, meditációra. Nagyvázsony szép falu: nemcsak horgásztava és teniszpályái vannak, közparkjában forrás bugyog és patak csordogál. Gyerekekkel gumicsizmában érdemes menni – egy órát garantáltan eljátszanak a sekély patakban.

ÓBUDAVÁR

Óbudavár egyutcás kis falu a Nivegy-völgy kapujában. Érdemes már a falu tetején megállni egy italra a Nivegy-ligetben és megnézni a bivalyokat. A falu kicsi templomának mását a Szentendrei Skanzenben is felépítették. A falu alján a Szent Márton pihenőparkba érdemes besétálni: szép völgy forrással, patakkal, mosóházzal. Egykor ide hozták az asszonyok a ruhákat mosni. A sétautak táblái (Kábosztáskerti út, Falupajtai út stb.) egykori virágzó mezőgazdasági tevékenységről tanúskodnak. Pedig Óbudavár szegény falu volt a középkorban, gazdája az Óbudai Prépost távolról irányította, határa pedig olyan keskeny volt, hogy a kihajtott marhák az odaúton és a visszaúton is ugyanazt az utat taposták – emiatt többször panasszal élt a lakosság. Érdemes végigsétálni a kecskelegelőn kanyargó Házaspárok útján.

VESZPRÉM ZOO

Ez egy kötelező program a gyerekes családoknak a Balaton-felvidéken, egész napot érdemes rászánni. A gulyadombi bejáratnál óriás szavanna témájú játszótér van, ha ezt el akarod kerülni (kb. 1 óra veszteség), akkor a másik bejáraton érdemes bemenni, a Séd völgye felől. Itt is van játszótér, de beltéri: a hajdani majomházat alakították trópusi esőerdő hangulatú játszóházzá. (Ezt könnyebb észrevétlenül kikerülni.) Apró gyerekeknek ez néha nagyobb élmény, mint maguk az állatok, pedig kiváló gyűjtemény van: oroszlánok, orrszarvúk, zebrák, tevék, gnúk és még nagyon sok más kisebb és nagyobb jószág látható. Fárasztó program, babakocsit vagy valami gyerekmozgató járművet érdemes bevinni, mert óriási a területe. Nem a meleg nyári napok programja, inkább hűvösebb vagy tavaszi, őszi napot válassz rá. Szívem szerint elkerülném a műanyag dinoszauruszgyűjteményt, de a gyerekeim ragaszkodnak hozzá. Van bent több büfé és egy rendes étterem is.

RÉVFÜLÖP

Balatonparti falu, kikötője és sétánya nemcsak nyári estéken kedvelt hely. Már a 11-12. században is révátkelőhely volt, ma is indul innen hajójárat, sajnos elég drága. Érdemes felmászni a Fülöp-hegy tetejére a kilátóba. Császta nevű falurészén remek strand van, gyerekekkel az óriási hajó alakú játszótér miatt érdemes választani.

SZENTANTALFA

A Nivegy-völgy legnagyobb települése és gazdasági központja. Ha valamit vásárolni szeretnél, azt itt megkapod: van benzinkútja és iparcikkboltja is. Remek borok teremnek a határában, a Dobosi Pincészetnek van nyitvatartása, a kisebb pincészetekhez be kell jelentkezni (érdemes!). Óbudavárhoz hasonlóan itt is van Mosó, ahol az asszonyok hajdan forrásvízben dagasztották a ruhát. Három temploma van, de csak istentiszteletek alatt vannak nyitva – olyankor meg nem illik beturistáskodni. Van viszont rádiógyűjteménye és játszótere, focipályája. A focipálya feletti elhagyott zsidó temető jelzi, hogy valamikor nagyobb izraelita közösség élt itt, a mai faluház régen zsinagóga volt.

TANÚHEGYEK

Bakancsos kiránduláshoz szinte bármelyik tanúhegyet választhatod – mindannyian vulkánok voltak. Van belőlük egy pár: a Hegyestűn fizetni kell, de megéri. A Tóti hegy nem olyan magas, de piac után még épp fel lehet rá sétálni Káptalantóti széléről. A Csobáncon gyakran látni siklóernyősöket és várrom maradvány is van. Messzebb van tőlünk a Somló és a Badacsony, de mindkettőt ajánlom. Tihany egymagában megér egy misét, ott még gejzírkúpok, sőt gejzírtó is van. Egyszer feltettük magunkban, hogy az összes tanúhegyet megmásszuk, a Veszprém-megyeiket sikerült is. Különösen jó ötlet ködben felmenni: a csúcsok gyakran a felhő fölött vannak, ahol ragyogón süt a nap, lenézni a ködös völgybe remek látvány. Gyerekekkel érdemes Berg Judit Két kis Dinóját hozni úti olvasmánynak.

Ha kedvet kaptál a Balaton-felvidékhez, foglalj egy házat  Balatoncsicsón!

FOGLALÁS