Utazás gyerekekkel

Közzététel: 2023.02.15.
Szerző: ruralcottage

Nem olyan egyszerű gyerekekkel útra kelni, mint amilyennek látszik. Sokan félnek az otthon kényelmét és biztonságát elhagyni, de vágynak a kalandozás változatosságára is. Csüggedésre semmi ok: négy gyerekes szülőként van néhány ötletünk az utazás megkönnyítésére.

Az alapok

• Kezdj utazni vele, amikor még kisbaba. Nehéznek fog tűnni, de hidd el, ilyenkor a legkönnyebb. Ha még szoptatod, és még nem is mászik, ez a legalkalmasabb időszak az utazáshoz szoktatásra.

• Gyerekekkel jó ötlet visszatérő vendégként ugyanott nyaralni, ahol előző évben. Igen, először én is azt hittem, hogy unalmas, de nem! A gyerekek izgatottan fedezik fel, hogy mi változott, ötleteik lesznek, hogy hova mennének, milyen látnivaló maradt ki tavaly, vagy volt olyan jó, hogy az idén is; hol szeretnének fagyizni stb. Te meg teljesíted és már boldogok is. Arról nem beszélve, hogy te is tudod, mire számíthatsz.

• Ne utazzatok egyedül, hanem egy másik családdal. Olyan családot jó választani, ahol a gyerekeitek barátok, vagy a tieidnél nagyobbak a gyerekeik, de anyáskodó természetűek, és a felnőttek társaságát is élvezitek. Ehhez olyan szállás kell, ahol közel tudtok lenni egymáshoz, de külön laktok (pl. két házat béreltek egy falun belül), de le tudtok ülni együtt ebédelni vagy vacsorázni. Vagy nagyobb szállás, ahol mindenki együtt van, de akkor több toleranciára van szükség.

• Sok a csábítás, ha nyaralóhely választásról van szó, de ne hagyd, hogy eltérítsenek a szándékodtól: a nyaralást anyaként magadra optimalizáld. Jó ötlet például hotel helyett Airbnb-t választani egy szép kis faluban vagy akár egy városközpontban. Ha gondosan választasz házigazdát, és megírod neki a helyzetedet, gondosabban takarít majd, játékokat és etetőszéket készít be stb. Olyan apróságokra ügyel, amikre egy hotelben nincs energia, de neked nagy könnyebbséget jelentenek.

Utazás autóval

• Autózáskor kerüld el az autópályákat. Igen, gyorsabban oda lehet érni, de ez nem minden. Hidd el, amint felhajtasz, elhangzik a következő mondat: Pisilnem kell, de nagyon! És akkor meglátod, hogy a következő benzinkút 14 km-re van…

• Ellenben remekül beváltak a „régi utak”. Azokra az országutakra gondolok, ahol az autópályák előtti érában járt a távolsági forgalom. Gyakran megy át falvakon, néhány régi csárda is van mellettük, és minden faluban van játszótér. Kezeld úgy az autózást, hogy már az is a nyaralás része. Találj ki könnyű feladatokat (ki látja meg az első piros autót/gólyafészket/négylábú állatot? Vagy számoljanak meg valamit (templomtornyot, szarvasos táblát, temetőt stb.) Figyeljétek meg, hogyan változnak a házak a nagyvárostól távolodva. Az utazás előkészíti az érkezést.

• Hosszas autózásra nekünk kedvenceink a hallgatható mesék, gyerekeknek szóló hangoskönyvek. Gondold végig, hogy te mit szerettél gyerekkorodban, jó eséllyel neki is tetszeni fog.

Programtervezés

• Fokozatosan haladj a gyengébb programoktól a jobbak felé és a nyaralás végére (a hazaútra) még tartogass egy nagy durranást. Van olyan ismerősünk, akiknél ez a fagyizás, mert amúgy nem adnak édességet a gyerekeknek, de lehet egy gokartozás vagy lovasíjászbemutató vagy te tudod, mit szeretnek. Engem a szüleim a bakancsos turistaházas kirándulásról hazafelé étterembe vittek.

• Került el a csúcsidőszakot. Szuper helyeken is szenvedés gyerekekkel lenni, ha sorba kell állni, vagy nem férnek oda a látnivalóhoz. Egyszer a szüleim gyereknapon vittek el az állatkertbe – csak a többi ember hátát láttam. A ’látnivalók’ menüben nem egyszerűen bemutatjuk a közeli helyeket, inkább tippeket adunk a nagyobb élményért. Próbáld ki például a Balaton-felvidéket ősszel vagy tavasszal.