Hogyan tervezz meg egy egész heti programot a Balaton-felvidéken?

Közzététel: 2023.03.28.
Szerző: ruralcottage

Ha egy egész heted van családi nyaralásra, jó választás a Balaton-felvidék! Engedd meg, hogy segítsünk a programtervezésben.

Tervezd a programot színesre!

Lehet, hogy a gyerekeket kielégíti az is, ha minden nap strandoltok, de nem hinném, hogy a szülők is bírják ezt egy egész hétig. És legfőképpen nem egész nap… A mi gyakorlatunk, hogy napközben kirándulunk, és délután vagy este megyünk csak a strandra. Ráadásul váltogatjuk a strandokat. Ne hidd el, hogy az északi parton mély a víz, minden strandon van már sekélyebb gyerekpancsoló meg játszótér is. A hét vége felé szavaztasd meg a gyerekeket, hogy melyik strand volt a legjobb, és oda még egyszer elmehettek.

Váltogasd a közlekedési eszközöket!

Mindenki szereti a változatosságot. Autóval érkeztetek, de 1-2 napra bicikliket béreltek. Egy másik nap bakancsot húztok és felmentek egy tanúhegyre. A Balaton parti falvak össze vannak kötve vasúttal: jó ötlet átvonatozni Badacsonyba, megebédelni vagy épp borozni és visszavonatozni estére. A közeli Révfülöpről hajójárat is közlekedik. És ott van a komp Tihanyból Szántódra, azzal az autót is átvihetitek. Nekem unalmas a déli part, de a kompolás meg nagy élmény. Ha nagycsaládos jegyet vehetsz, akkor kimondottan olcsó is.

Felváltva tervezd be a kulturális és a természeti látnivalókat! Ha egyik nap Tihanyba mentetek az apátsági múzeumba és a templomba, akkor másnap ne erőltesd, hogy Balatonfüred következzen a régi zsinagógával és a képtárakkal, Jókai múzeummal, hanem valami szabadabb, természetközelibb dolog. Mondjuk Salföld a majorsági állatokkal vagy a Hegyestű megmászása. Esetleg Tapolca a tavas barlanggal vagy Ajka a Nomádia rendezvényparkkal. A Nemzeti Park pecsételős belépőt ad, azzal kedvezményt lehet kapni a következő helyen és ötleteket is ad természeti látnivalókhoz.

Ne kínozd magad mindennapi főzéssel! Attól, hogy nem all-inclusive nyaralásra fizettetek be és lehetőség van főzésre, még nem kell folyton ételt készítened. Már a nyaralás elején érdemes leszögezni, hogy ez most a szülőknek is pihenés. Remek éttermek vannak a közelben, rendelhetsz reggelit, és pizzát is szállítanak házhoz. Nem ördögtől való az üveges bébiétel sem. Ugyanakkor megnyugtató a tudat, hogy ha a gyerek reggelente tejbegrízt kíván, meg tudod csinálni, mert van konyha, és nem vagy a szállodai személyzet kegyeire utalva. (Az éjszakai tejmelegítésről nem is beszélve.) Szép dolog szerepet cserélni: ha anyukaként általában te gondoskodsz a család élelmezéséről, hagyd, hogy ezt a nyaralás alatt a férjed tegye. Csak ne legyél féltékeny végül, ha egy végigkirándult nap után a gyerekek a férjed grillen odaégett tarjaszeleteit a világ legfinomabb ételének ítélik.

Tartogass a végére egy nagy durranást!

Az utolsó napra mindig hagyj meg valami különlegességet, valamit, amire vágynak a családtagjaid. Olyan dolog is lehet, amiket máskor nem engedsz meg. Nemesvámos határában van egy gokartpálya, Veszprémben óriási állatkert, kalandpark pedig több helyen is (Zánka, Tihany). Ezt egyszer nagyon elszúrtam: kisgyerekekkel nyaraltunk a Balaton-felvidéken és rögtön az első napon meglátogattuk a nagyvázsonyi várat. Nem gondoltuk, hogy különleges élmény lesz, de tévedtünk: a bejáratnál közölték, hogy 10 percen belül kezdődik az amúgy csak másnap kezdődő várjátékok ingyenes főpróbája. A gyerekek ujjongtak. Voltak lovak, csacsik, törökök meg magyarok csaptak össze, hastáncoslányok tekerték a csípőjüket és egy igazi pasát vetettek a várbörtönbe sínylődni. Egész héten izzadtunk, de nem tudtuk überelni az élményt, bármilyen programot is kínáltunk.

Tervezz gondosan, de ne ragaszkodj túlságosan a terveidhez! Legyenek terveid kánikulára és esős napokra is (van 3 érdekes város a közelben), de hagyd magad elcsábítani, ha valami jobb jön szembe. Kiplakátoltak egy érdekes előadást? Megkívánták a gyerekek a gokartozást? Nem kell az előre kigondolt menetrendet betartani, elvégre is ez egy nyaralás. Lassulj vissza a gyerekek sebességére, és hagyd magad meggyőzni. Az élet szép, különösen a Balaton-felvidéken.

Találj egy témát!

Gyerekekkel remekül lehet úgy kirándulni, hogy valamilyen téma köré szervezzük a kirándulásokat. Érdemes előre ’beindítani’ őket, elolvasni egy könyvet vagy megnézni egy filmet, amivel felkeltjük az érdeklődésüket. Bartos Erika a Balaton északi és déli partjáról is írt egy-egy Brúnó könyvet. (Ovisoknak való.) Jó szolgálatot tesznek a Mátyás királyos mesék, ha Nagyvázsony felé tervezünk kirándulni, vagy a Kinizsi Pál c. regény. De Ötvös Csöpit is mutathatunk nekik, ha tudjuk, hogy másnap beleülhetnek Bujtor István ölébe a balatonfüredi Tagore sétányon. A Balaton-felvidék betyárjairól se feledkezzünk meg: az utolsó betyárunk, Savanyó Jóska Tótvázsonyban van eltemetve. (Sírjához nem virágot, hanem egy üveg bort szokás vinni.) Kamaszokkal ambíciózusabb célokat is ki lehet tűzni: felmászhatsz például egy hét alatt 7 tanúhegyre, ha Balatoncsicsón van a szállásod.

Ha most csalódott vagy, mert konkrét programötleteket vártál, kattints a LÁTNIVALÓK menüpontra, ott részletesebben is bemutatjuk a térség érdekesebb helyeit. Onnan magad is összeválogathatod a nektek valókat. Ha még nincs szállásod, ide kattintva találhatsz. Ha gyakran utazol gyerekekkel, talán ez is érdekelhet.