Merre indulj, ha csak egy hétvégéd van nálunk, a Balaton-felvidéken?

Közzététel: 2023.02.15.
Szerző: ruralcottage

A Balaton-felvidék olyan gazdag látnivalókban, hogy egy hétvége nagyon rövidnek fog tűnni. Ez az a vidék, ahová érdemes visszajárni, mert minden évszakban akad program, és mindig más arcát mutatja a táj. Egyhétvégés programajánlónk azoknak a vendégeinknek szól, akik először járnak a Balaton-felvidéken.

Ha pénteken érkeztek és vasárnap már mennetek kell, péntek estére még érdemes a szállás elfoglalásán kívül valami rövidebb programot betervezni. Szép a naplementét megnézni a Hegyestűről vagy a Szent Balázs templomromtól; sétálni egyet a révfülöpi mólón vagy a füredi Tagore sétányon. Ha a közelben vacsoráznál, Szentantalfán, Balatonakaliban, a Balázs hegyen és Zánkán is találsz hétvégén nyitva tartó éttermet, egész évben.

A szombati nap legyen egészen a kirándulásé: gyönyörű autóút vezet a Káli-medencén át Tapolcáig. A medence közepén kanyarog az út, körben minden oldalon néhai vulkánok. Ez az út még ködös időben is szép. Útközben megállhattok Szentbékkállán a Kőtengernél, Köveskálon egy falusétára vagy ebédre a híres éttermek valamelyikében, esetleg besétálhattok a Kornyi tó szobraihoz.  Ez a Káli-medence szíve, körben a tanúhegyek minden időjárás mellett fantasztikusan néznek ki.

Ha hoztatok bakancsot, akkor érdemes felmászni egy tanúhegyre, a Gulács és a Tóti hegy szinte útba esik. A Csobánc már nagyobb kihívás, gyakran látni paplanernyősöket ugrani fölötte. Tapolcán illik megnézni a tavas barlangot (csónakázni lehet a barlangban és látogatóközpont is van) és sétálni egyet a Malom-tó körüli parkban. A tavas barlangba elővételben is meg lehet venni a jegyeket, akkor nem kell sorba állni és jobban tervezhető is a nap. Gyerekek szívesen etetik a Malom-tó aranyhalait. Több étterem is van a városközpontban. Újabban szombaton is vannak standok nyitva a Káptalantóti Liliomkert piacon.

A vasárnap ilyenkor már a hazaúté: egy kényelmes, nyugodt helyi termék reggeli után felkerekedni is könnyebb. Érdemes a hazaút irányába eső látnivalókat választani: kisgyerekes családok gyakran választják a nagyvázsonyi várat vagy a veszprémi állatkertet a kirándulás záróakkordjául. Nagyobbakkal Balácapuszta római emlékei lehetnek érdekesek, vagy ha útba esik, a Liliomkert piac vasárnap délelőtt a legnyüzsgőbb, legélettelibb hely a környéken.

További ötleteket és részletes leírást találsz a LÁTNIVALÓK menüpontban. Ha még nincs szállásod, itt foglalni is tudsz.